Fernet-Branca Barback Games – VM I barbacks
Night Heroes, den fjärde italienska upplagan av Fernet-Branca Barback Games, även kallat VM i barbacks, går av stapeln i maj. Sedan den första italienska upplagan 2019 i Rom har hundratals barbacks (de oumbärliga motparterna till bartenders) tävlat i skicklighets- och hastighetsspel, stöttade av sina mentorer och hejade på av åskådare, men bara några få har lyckats vinna ära och den eftertraktade trofén.

I år går Roma Bar Show 13-14 maj 2024 och detta med en stor nyhet: inte bara barbacks kommer att delta, utan även bartenders. De kommer att välja de bästa teamen, de mest motiverade, bestående av en barback och en bartender: barbacken kommer att delta i spelen, medan bartendern kommer att stödja dem i de alltid utmanande och roliga utmaningarna.

Från Laroy har vi vinnarna av svenska tävlingen William Wink Ölander och Adrian Keller, läs mer och hör om deras tankar inför resan till Rom och tävlingen.

Kan ni berätta lite om er bakgrund och hur ni började arbeta på Laroy?

(William) – 
Laroy är det första jobb jag har inom krogbranschen, jag började jobba på Laroy då jag alltid tyckt att det är roligt med det sociala men även för att jag kände personalen lite sen tidigare. Jag kände direkt att det här är ett team jag vill börja jobba med och nu är det mitt bästa val jag har gjort inom min jobbkarriär.

(Adrian) – 
Jag har jobbat runt i Stockholm en tid, som bartender på alltifrån pub till finrestaurang. Kände att nästa steg var något som Laroy och då jag kände Oscar Drigoris som är barchef tog han in mig.

Hur förbereder ni er inför tävlingen?
Jag tycker det viktigaste för att känna sig redo för en sån här tävling är det mentala. Att träna på bära saker etc är onödigt, det är jag redan proffs på. Det gäller att peppa varandra för det som komma skall!

Hur valde ni varandra som teampartner?

– Vi valde varandra. Vi stod en dag på jobbet tillsammans och såg annonsen för tävlingen och visste direkt att vi borde delta och att vi skulle vinna.

På vilket sätt kompletterar ni varandra?

– Vi har nog ganska likartade karaktärsdrag när det kommer till en tävling som detta. Vi båda är vinnarskallar, analytiska och hatar att förlora. I ett sånt här hetsigt event där det händer massa saker och mycket publik håller Adrian mig lugn så jag kan fokusera ordentligt. Vi bollar tillsammans hur vi ska lösa saker, jag har inga problem att säga när Adrian har fel och vise versa.

Vilka är dom största utmaningarna ni förväntas möta under tävlingen? Har ni någon tidigare erfarenhet av liknande tävlingar, och hur tror du att de erfarenheter hjälper er?

– Den svåraste utmaningen när vi körde första barback games (i Stockholm) var mängden Fernet man behövde klunka sig i under tävlingen. Kändes som jag var på 2 promille när jag sprang runt där. Jag tror det kommer vara ett återkommande problem även den här gången, och sen så blir man så lack på däcken som är överallt.

Vilka mål har ni satt för tävlingen?

– Det finns väl inget annat än vinst?

Finns det några speciella karriärsteg ni planerar att ta som ett resultat av ert deltagande?

– Det beror på vad det innebär när man är den ultimata vinnaren av Fernet branca barback games. Evig ära och oändligt med Fernet? Skämt åsido så får vi se hur tävlingen går och vad den har att erbjuda. Vi njuter av stunden, karriärsteg får vi se. Deltar jag en gång till efter att ha vunnit allt är det min tur att vara coach, då får någon annan springa istället.

 

Vi säger tack för er tid och stort lycka till i Rom!